İçerikler
Konuyla ilgili bir derleme yaparak inceleme ve keşfetme fırsatım oldu : “Büyük markaların ortak 5 şeyi.” ama bu biraz eksik olur gibi geldi.
İçeriğin biçimi, büyük markaların paylaştığı ilk, en yaygın özelliklerinin en belirgin özelliği; Farklılaşma diyebiliriz
Ikea, Coca Cola ve Nike gibi markalar kendi kurallarına göre oynuyor.
Önceden tasarlanmış işlevsel, hizmet, stil veya kültür kavramını kırıyorlar ve rekabeti hazırlıksız yakalıyorlar. Liderlik pozisyonlarını bu şekilde kurarak çeşit plan içerisinde hareket kazanıyorlar
Under Armour, Adidas’ı geçti ve Nike’ın arkasında ikinci sırada yer aldı ve fazla ürün yaparak satmasından değildi. Bir tişört içinde önceden düşünülmüş işlevsel kavramını kırdılar ve bunu bir spor malları güç merkezine dönüştürdüler.
Apple her zaman kendi kurallarına göre oynadı. Sadece farklılaştırılmış değil, aynı zamanda kasıtlı olarak çelişkilerede yer verdiler.
Bu şekilde, Windows ve IBM’e karşı kültür karşıtı antitezi olarak doğdu.
2002 Wired Magazine makalesine göre, “Mac’i doğru dışlayıcılık ve adaletsizliğe karşı isyan değerlerini somutlaştırarak seçkin bir kulübe ait olma duygusu yaratarak yaptılar.”
Bu makaleyi bir MacBook Pro’ya yazarken, bu benim hakkımda ne diyor düşünerek
Bilinçli olarak yaratıcı olduğumu söylüyor. Tasarıma değer veriyorum. Ben basitliği seviyorum. Kurumsal bir lemming olmadığımı. “Farklı düşünüyorum”.
Bu duygular, küçük bir Mac’e ilk oturduğumda bana damgasını vurdu. Ve şimdi iPhone 7 cihazımı her aldığımda bu duygular tekrarlanmaya devam ediyor.
Duygusal bağlılıktan bahsetmişken, ülkenin en büyük ikinci perakendecisi olan Target’tan konuşalım.
Harvard Business Review’a göre, Target’un ticari hedefi Wal-Mart’ın fiyat liderliğine bir alternatif yaratmaktı. Bunu, lüks indirim yoluyla stil, kalite ve fiyat rekabetçiliği ile ilişkilendiren bir kavram olarak yapılır.
Bu “ucuz-şık” strateji, Target’un büyük bir marka ve tüketici alışveriş hedefi haline gelmesini sağladı ve birbiriyle ilişkili iki markalaşma etkinliği etrafında inşa edildi.
Eğer bir motosiklet tutkunuysanız, Harley Davidson’un kült benzeri kültürüne aşina olacaksınız. Eğer bir sürüş tutkunuysanız, BMW’nin marka mesajlaşmasıyla ilgili olacaksınız… “Nihai Sürüş Makinesi”.
Ayrıca, ürün özellikleri nedeniyle hiç kimsenin Dodge Viper satın almadığını anlayacaksınız.
İkonik bir marka oluşturmak söz konusu olduğunda duygu her şeydir.
Hedef, en son moda trendlerini takip ederek ve doğru tasarımcılarla uyum sağlayarak alakalı kalır.
İşleri her zaman taze tutmak için sürekli bir çaba göstermeniz gerekiyor. Birçok işletme sahibi, markalaşmayı tek seferlik bir etkinlik olarak düşünüyor gibi görünüyor – bunu yapın ve bitti. Ama hiç de öyle değil. Marka bilinci oluşturma sürekli titizlik gerektirir.
Marka vaadinizi yerine getirmiyorsanız, ikonik olacak kadar rekabetçi kalamazsınız. Duygusal olarak bağlantıda kalmak için günlük olarak hatırlanmalısınız.
Çünkü ikonik bir marka iş başarısını garanti etmez.
Markanızın ilk amacı para kazanmak olmamalı… Markanın bundan daha derin ve daha anlamlı bir şeyi temsil etmesi gerekiyor.
Nike ayakkabı ve kıyafet satıyor. Ancak amacı eyleme, performansa ve kişisel başarıya ilham vermektir. Slogan olarak “Sadece yap.” kullanıyor.
Starbucks kahve ve fast food satıyor. Ama amacı yoğun yaşamlarımızdaki boşluğu doldurmak. Howard Shultz’un bir zamanlar söylediği gibi, “Bir burger eklemi göbeği doldurur, ancak iyi bir kahvehane ruhu doldurur.”
Coca Cola şeker suyu satıyor, ancak markanın amacı Amerikan değerlerini dünyaya yaymak. Bir şişede biraz özgürlük tadı var.
Ikea özenle bir araya getirmek zorunda ucuz mobilya satıyor. Ancak amacı kitlelere uygun fiyatlı ve modern bir tasarım getirmektir.
Büyük markaların asıl ve açık bir amaçlarını kendilerine has iletişim dilleriyle her mecrada yayına alır ve bunu tanıtmaya çalışırlar.
Açıkça iletişim kuramazsanız, güçlü, amaca yönelik bir kültür yardımcı olmaz. Öyleyse keskin hikaye anlatımı yeteneği, büyük markaların ortak olduğu bir başka şeydir.
Bu “mesajda” kalmak bir meydan okumadır. Birçok şirket burada yanlış gidiyor… reklamları bir şey söylüyor, sosyal medya kampanyaları başka bir şey söylüyor ve web siteleri tamamen başka bir şey iletiyor.
Tutarlılık ve uyum tüm büyük markaların ortak noktasıdır.
3 Comments
Yazınız dikkatimi çekti sonuna kadar okudum. elinize sağlık
Türkiyenin neden büyük markası yok şimdi daha iyi anladım
çok iyi yazı